Termen de livrare 7 zile lucrătoare  |   Transport gratuit la comenzi de peste 300 lei  |   Garanție 3 ani la orice produs  

O scurta istorie a jaluzelelor

10/06/2021
O scurta istorie a jaluzelelor
V-ati uitat vreodata la vreun obiect din casele dumneavoastra si sa va ganditi: Cine a venit cu ideea? Cum au reusit sa faca asta acum 100 de ani? Si cel mai important aspect : Cum au reusit oamenii sa instaleze jaluzele fara bormasina? Nu? Destul de corect.

Insa daca ati raspuns afirmativ la oricare dintre intrebari atunci sunteti asemenea noua. Dupa o scurta plimbare prin zona atelierului, noi ne-am gandit cat de greu si ineficient trebuie sa fii fost pentru oameni acum multi ani pentru a face jaluzele din lemn sau sa creeze printuri pentru materialele roletelor textile.Asa ca ne-am gandit sa facem putina cercetare in istoria jaluzelelor si sa vedem cum au reusit sa se dezvolte si sa se schimbe in timp.Cu totii stim ca in zilele noastre este foarte usor si rapid sa cumparam jaluzele si cu ajutorul catorva suruburi, ferestrele vor fii acoperite si vor primi o estetica in cel mai scurt timp. Insa stiti cumva ca cele mai timpurii modele de jaluzele au fost in trend cu mult inantea Egiptenilor, atunci cand oamenii traiau in triburi  raspandite prin desert?
 

Civilizatiile desertice


Asa cum va puteti imagina, locuind in mijlocul desertului, cu soarele arzator si furtuni de nisip, oamenii aveau nevoie de o modalitate de a se proteja pe parcursul zilei. Printre primele si cele mai de baza forme de jaluzele au fost cele dintr-o singura bucata de material atarnata peste intrare sau zona ferestrelor. Aceste materiale au blocat razele soarelui arzator de pe parcursul zilei sau praful provenit de la nisip.
 

Egiptenii antici

Sunt multe de spus despre egiptenii antici, inclusiv modalitatile prin care isi acopereau ferestrele. Pe langa utilizarea cearceafurilor peste ferestre, egiptenii utilizau trestia rulata si asezata ca in rogojini. Jaluzelele stravechi erau considerate a fii “fasii inguste din palmier egale ca lungime si legate la varfuri intre ele utilizand coarde din material”(Omm Sety,2008). Aceste tipuri de jaluzele sunt asemanatoare cu cele moderne din lemn, care asemenea celor din antichitate, chiar daca nu sunt trase, daca fereastra este deschisa, permite vantului imbietator sa patrunda subtil. Ele au acordat de asemenea si intimitate si au blocat razele solare. Atunci cand nu erau folosite, aceste jaluzele erau stranse si luate jos.

Aceasta gandire avansata de acoperire a ferestrelor le-au oferit egiptenilor tot ceea ce noi cautam in prezent atunci cand dorim sa achizitionam jaluzele: intimitate, flexibilitate, practicalitate si abilitatea de a bloca razele solare.

Egiptenii antici
 

Chinezii antici


Cam in aceeasi perioada cu egiptenii antici, civilizatia chinezeasca antica utiliza bambusul ca roleta. Bambusul era rasucit cu ajutorul unor corzi din tesaturi, similar cu cele ale egiptenilor antici. Aceste jaluzele din bambus ar fii fost folosite pentru a controla lumina si pentru a bloca caldura sa patrunda, la fel precum jaluzelele moderne. Aceste jaluzele erau de real ajutor si in stabilirea intimitatii. Aceste jaluzele sunt apoi stranse cand nu sunt in folosinta, similare celor egiptene.

Jaluzelele din bambus sunt utilizate si astazi, datorita faptului ca tot mai multe companii adopta stilul eco-friendly, crescandu-le astfel popularitatea. Desi sunt confectionate din material natural,  ofera si un aspect estetic si elegant. In plus, bambusul este extrem de rezistent si face fata umiditatii si caldurii ridicate din Asia.

Chinezii antici    Jaluzele Chinezii antici
 

Romanii

Romanii ne-au lasat peste 1000 de relicve mostenire, din timpul domniei lor, incepand de la drumuri, conducte de apa si pana la storurile romane. Si ei aveau nevoie de o modalitate de a bloca praful sa patrunda in casele lor, sa le umbreasca incaperile, ferindu-le de razele mediteraneene si sa le ofereau putina intimitate. La inceputuri, asemenea civilizatiilor anterioare, romanii isi acopereau ferestrele cu fasii de material insa in timp le-au dezvoltat in niste material mult mai estetice si mai complicate. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de “storuri romane” si sunt confectionate din materiale mult mai groase, asemenea unor draperii.

Romanii au fost primii care au ales sa traga intreg materialul in sus, decat sa foloseasca benzi din lemn, asemenea jaluzelelor utilizate de chinezi sau egipteni.

 

Roletele moderne

In ciuda faptului ca roletele exista de peste 1000 de ani, intr-un fel sau altul, doar in urma cu 100-200 de ani, roletele textile au inceput sa isi puna amprenta in casele oamenilor. Primele rolete textile se presupun ca ar fii aparut incepand cu sec. XVII. Insa ceea ce este foarte cunoscut este faptul ca roletele erau mai des intalnite in locuinte de pe teritoriul Angliei, Frantei sau Olandei prin preajma sec XVIII. Acesta coincide cu revolutia industriala si cu faptul ca materialele textile erau mult mai la indemana, cumulate cu o crestere a standardelor de viata, roletele si mobilierul devin in sfarsit obiecte pe care majoritatea oamenilor si le permit.

Acum,  odata cu evolutia internetului si cumparaturilor online, roletele textile pot fii cumparate online si produse exact pe dimensiunile si specificatiile fiecaruia. Cu o multitudine de culori si material din care sa alegi, incepand de la culori pale, cu print-uri, blackout sau usor transparente, rolete textile sau jaluzele din aluminiu sau lemn, nicicand nu a fost un moment mai propice, avand atat de multe optiuni la dispozitie, cu o simpla atingere de buton.
Roletele moderne

Incercam sa va reconectam la Server ...
Incercam sa va reconectam la Server ... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server ... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙